Frankrijk oktober 2023


Goudargues


Goudargues is een prachtig plaatsje in het departement Gard, dat deel uit maakt van de regio Languedoc Roussill. Het plaatsje ligt aan de rivier Cèze, vlak bij de grote stad Nimes. Goudargues staat ook wel bekend als het Venetië van de Gard, vanwege het mooie kanaaltje dat door het centrum stroomt. Dit mooie kanaaltje is omringd met gezellige terrasjes en ligt in de schaduw van rijen grote platanen.

Mont Ventoux

De Mont Ventoux stond op mijn lijstje om er ooit eens te zijn geweest, zelf gezien en ervaren te hebben. Deze puist is regelmatig in de Tour de France opgenomen. 


De Mont Ventoux is een berg in het zuiden van Frankrijk. De 'Ventoux' doet het hart van menig wielerliefhebber sneller kloppen, maar wat is er zo bijzonder aan deze berg?

De Mont Ventoux

De Mont Ventoux heeft een hoogte van 1912 meter. Geen hoge berg in vergelijking met de Alpen dus, maar de top van de Mont Ventoux is het hoogste punt in de streek van Provence. Daarom ook wel de Reus van Provence genoemd: hij steekt overal bovenuit én omdat de berg het hoogste punt in de wijde omgeving is, heb je al snel het gevoel dat je op een veel hogere berg staat.

Kale berg

De Mont Ventoux, of gewoon, Ventoux, staat ook bekend om de kale top. Ooit was de berg helemaal bebost, maar vanaf de middeleeuwen werden alle bossen op de berg gekapt. Het hout ging naar de scheepsbouwindustrie. In de negentiende eeuw werden de bossen op de hellingen weer aangeplant, maar rondom de top niet. Daar bleef het maanlandschap dat we kennen, bewaard. Nog altijd staat de berg ook bekend als ‘de Kale berg’. Op de top bevindt zich ook nog een weerstation en een grote zendmast.


De Mont Ventoux is één van de meest legendarische bergen om met de fiets te beklimmen. De berg is het meest bekend om de wielerwedstrijden die hier hebben plaatsgevonden, vooral de Tour de France. De steile hellingen, de moeilijkheidsgraad en het kale ‘maanlandschap’ en de vaak straffe wind die op de berg staat, maken de beklimming een echte uitdaging. Iedere Nederlander weet wel hoe verschrikkelijk het is om te fietsen met tegenwind, helemaal op een helling.


De top van de Mont Ventoux is vanaf drie kanten te bereiken met de fiets: vanaf Bedoin, Sault en Malaucéne. Veel mensen die ervaring hebben met de berg, zeggen dat de beklimming aan de zuidkant, vanaf Bedoin, de zwaarste route is om de top te bereiken. Via de kant van Bedoin leg je een afstand af van 21,5 kilometer en dat met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,5%.


Op de berg staat een monument van Tommy Simpson. Hij was een Britse wielrenner die is overleden tijdens de Tour de France in 1967. Een combinatie van weinig drinken, de zware inspanning en waarschijnlijk doping werden hem tijdens de beklimming van de berg fataal.
Pont Du Gard

Een antiek meesterwerk

DePont du Gard, 35 minuten ten noordoosten van Nîmes, is hetmeest bezochte antieke monument van Frankrijk. Ze is in 5 jaar gebouwd en alles eraan is uitzonderlijk: haar ouderdom (meer dan 2000 jaar), haar afmetingen (49 meter hoog, 275 meter lang), en haar uiterst zeldzame architectuur (3 rijen bogen boven elkaar).

De Pont du Gard,die in 1985 door de UNESCO op de Werelderfgoedlijst werd geplaatst, werd in de 1e eeuw gebouwdom het aquaduct van Nîmes over de Gardon te leiden. Het is een voorrecht om er te voet overheen te lopen, en ook de tijd te nemen om ze vanop een afstand te bewonderen. Als u uitkijkt opde hoogste Romeinse aquaductbrug ter wereld, zult u ongetwijfeld onder de indruk zijn vanhaar kracht, elegantieenopmerkelijke staat van bewaring.


Vallon Pont d'Arc

Saint Raphaël 

Boulouris Sur Mer

In 1979 voor het eerst met de trein (Zonexpress van de FTS Franse toeristen service) naar Boulouris Sur Mer en Saint Raphaël. In 1980 en 1981 samen met Marian. Heel leuk om na 42 jaar hier weer eens te kijken.

Wat foto's, sfeerbeelden van mooie kleine Franse stadjes en dorpen die wij bezocht hebben en die wij doorreden op de heen- en terugreis.


o.a. Lussan, Saint Ambroix, Barjac, Aigeuze, Virey le Grand, Verteuil, Uzés, Saint André de Roquepertuis, Saint Quentin la Poterie, Saint Just d' Ardeche, Rochegude, Mont Medy en nog een paar mooie plaatjes.