Dordt in Stoom 2022

Het evenement Dordt in Stoom stond ook al een tijdje op mijn lijstje om te bezoeken

Zaterdag 22 mei 2022 samen met Remco van Haren dit gave evenement bezocht. Remco is met zijn vader op de eerste editie geweest (1985) en in de afgelopen jaren nog een paar keer. 

De complimenten aan alle mensen die dit evenement mogelijk maken, wat een werk moet daar inzitten.

Bij het station een kaartje voor het museumvervoer gekocht. Naar de kade met een oude bus (wij konden in een oude Mercedes reisbus stappen), daarna met een van de vele boten naar de hal met modeltreintjes, veel oude vrachtauto's en vertrek van de Stoomtrein naar station Dordrecht en verder heerlijk veel kilometers gelopen.

Op de Merwedekade en op beide kades van de Wijnhaven waren veel activiteiten, oude beroepen, oude schepen, vrachtauto's, stoomwalsen. Ik vond het leuk om te zien hoe een oudere man een boek voor het draaiorgel maakte (vakmanschap), kortom er was veel te zien en te genieten

Aan de Merwedekade lag de stadsgraanzuiger die bekeken mocht worden, 28 meter hoog ideaal om wat overzichtfoto's te maken. Fraai te zien hoe de zuiger gerestaureerd is en geshowd wordt. 

Het was gezellig druk, door de drukte duurde het stukje varen wat lang (in -en uitschepen kostte wat tijd)

Ondanks dat het oorlogsmuseum voor mij niet echt iets Dordt in stoom is, maar het thema 2e WO wel altijd mijn aandacht heeft, het museum bezocht. Het museum heeft een interessante collectie.

Dordt in Stoom geschiedenis

In 1984 kwamen Frank en Jens van der Vorm de VVV in Dordrecht binnen met een idee voor een nieuw evenement voor Dordrecht. Er was net een jubileum viering van het station CS geweest, dat gevierd werd met een stoomtreinrit. De gebroeders van der Vorm waren stoomliefhebbers en een evenement met het thema stoom leek ze wel wat. Frank was lid van het Oranje comité en zocht een combinatie voor Koninginnedag 1985. En zo werd ‘Dordt in Stoom’ geboren, als ééndaags evenement compleet met stoomwalsen, stoomboten en de stoomtrein. De Stichting ‘Dordt in Stoom’ werd opgericht. Het bestuur bestond en bestaat uit louter vrijwilligers.

Het eerste evenement wist het (jeugd)journaal te halen en had als bijzonderheid een voetbalwedstrijd met stoomwalsen op de Grote Markt, iets wat nu haast onmogelijk is vanwege alle veiligheidseisen.

Het evenement was een groot succes en werd in 1986 herhaald. In plaats van één dag werd gekozen voor een weekend: zaterdag en zondag. Gelijk werd duidelijk dat het niet vol te houden was om ieder jaar een dergelijk grootschalig evenement op te tuigen. Er was naast een forse financiële bijdrage ook een grote inzet van vrijwilligers noodzakelijk om het evenement te realiseren. Enorme steun kreeg de Stichting van de Reddingsbrigade Dordrecht, die met vele tientallen vrijwilligers per dag het evenement wist te beveiligen.

Vanaf 1986 vond het evenement iedere 2 jaar plaats op de even jaren. Vanaf 1988 werd het evenement op de vrijdagavond geopend d.m.v. de Vlootschouw, een enorm spektakel waarbij naast de deelnemende stoomschepen ook schepen van rederijen uit de regio zich presenteren.

In 2020 kon ‘Dordt in stoom’ niet doorgaan door de Corona epidemie. In februari werd duidelijk dat het evenement moest worden afgelast.

Bron: https://dordtinstoom.nl

Linkjes Stadsgraanzuiger 19 

https://www.maritiemmuseum.nl/stadsgraanzuiger-19

https://nl.wikipedia.org/wiki/Stadsgraanzuiger_No.19_(schip,_1927)

Stadsgraanzuiger  28 meter hoog.

Stadsgraanzuiger 28 meter hoog.

Opmerkingen

23.05.2022 07:22

Simone Drenth

Weer een perfecte, zeer fraaie reportage van dit festijn! Zo leuk om mee te genieten!!! Gedeeld op mijn tijdlijn, want leuk voor mij, ook leuk voor anderen Fred!

23.05.2022 15:10

Fred de Langen

Ha Simone, dankjewel voor je leuke reactie. Ja het is leuk als andere ook meegenieten.

23.05.2022 07:14

Leo Smink

Dat waren nog eens tijden, dus genieten! Met plezier naar deze mooie foto's gekeken Fred.

23.05.2022 15:13

Fred de Langen

Leo het was één groot feest, en mooi om te zien hoe inventief men vroeger was, wat er ontwikkeld is. Dankjewel weer voor je leuke reactie.