Bezoek Landgoed Hoenderdaell;

Woensdag 30 maart 2022 het landgoed Hoenderdaell bezocht. Het park stond al een tijdje op onze lijst, speciaal omdat in dit park stichting Leeuw is gehuisvest en die de opvang doen van veel katachtigen. 

Voor ons ligt landgoed Hoenderdaell, bij Anna Pauwlona, wat uit de buurt, waardoor het leuker is om iets te combineren in Noord Holland.

29 maart is onze ontmoetingsdag (1980) die wij altijd vieren. Dit keer een paar nachten in een hotel in Callantsoog.

Het landgoed gaat om 9:30 open en uiteraard waren wij lekker vroeg om heerlijk door het park te wandelen en te genieten van de beesten en bloemen, er stonden overal nog narcissen in volle bloei. 

Het landgoed is zeker de moeite waard om te bezoeken, het is ruim opgezet en naast de vele katachtigen, kom je o.a. beren, wolven, apen, roofvogels, kangaroes en vogels tegen. Voldoende schone toiletten en twee resaturants. Wij hadden een fijne dag. 

Geschiedenis:

Landgoed en Dierenpark Hoenderdaell

Landgoed Hoenderdaell is gevestigd in de Anna Paulownapolder. Het landgoed staat midden in een natuurgebied van 64 hectare dat oorspronkelijk deel uitmaakte van het Waddengebied. Het landgoed is in 1992 ontstaan, akkerland werd toen veranderd in een natuurpark waar ook de dierentuin een plaats kreeg. Op het goed zijn daarnaast een aantal villa’s gebouwd. Sinds de oprichting in 1992 wordt er continue gewerkt aan verbetering van faciliteiten, accommodaties en uitbreiding van het park. Zo is in 2011 Stichting Leeuw opgericht met als doel roofdieren in nood op te vangen.

Het Gelderse huisje;

Achter het Dierenpark van Landgoed Hoenderdaell staat een klein stenen huis met een rijke geschiedenis. Het Gelderse huisje is net zo oud als de polder waar het instaat en vormt daarmee een aandenken aan een belangrijke periode in de poldergeschiedenis en een eerbetoon aan de eerste bewoners van dit gebied, gezinnen uit Gelderland. Dankzij hun inspanningen, vastberadenheid en moed, heeft de omgeving van Anna Paulowna zich kunnen ontwikkelen tot de bijzondere polder die het nu is

Rond 1840  had de Zuiderzee nog vrij spel in de Noord-Hollandse polder. Pas halverwege de negentiende eeuw startte de inpoldering. Dijken werden grotendeels met de hand gebouwd door polderjongens die van klus naar klus trokken. De nieuwe polder die ontstond, werd genoemd naar de vrouw van de toenmalige koning Willem II, koningin Anna Paulowna. In de zomer van 1846 waren de dijken rond de polder gereed en werden er tussen West Einde en Driebruggen 34 arbeidershuisjes gebouwd. Omdat de eerste bewoners van deze huisjes uit Gelderland kwamen, werd dit gebied de Gelderse buurt genoemd.

Hoe kom ik bij het appeltje?
Hoe kom ik bij het appeltje?
Geldershuisje

Geldershuisje

Opmerkingen

01.04.2022 14:09

Simone Drenth

Een meer dan schitterende reportage. De foto's van de dieren blinken uit van perfectie, tot in detail. Heel plezierig om te bekijken!

01.04.2022 14:13

Fred de Langen

Wat een heerlijke reactie Simone, na wat uurtjes achter de pc, nagenieten van ons uitje, is het fijn om te horen dat andere het leuk vinden om te bekijken.