Zoutkamp

Zoutkamp

Weekend provincie Groningen;

Lang weekend in de provincie Groningen 15 mei 2022 waren wij 41 jaar getrouwd, dit wilde wij dit jaar vieren in de provincie Groningen.

Al jaren staat op mijn lijstje (mooie locaties) het vestingstadje Bourtange, ook wilden wij graag naar de Hortus Botanicus in Haren (ooit in de jaren negentig is geweest).

Daarnaast heeft Groningen naast de mooie hoofdstad nog veel meer mooie stadjes en dorpen met prachtige gebouwen, ook de oneindige weilanden en akkers heeft iets aparts, kijken zo ver je kunt in een oneindig landschap.

14 mei op tijd vertrokken naar Bourtange, bij Emmen de snelweg af en binnendoor via Ter Apel naar het vestingstadje.

Rond 11 uur waren wij er, even snel bij het informatiepunt naar binnen om te toiletteren, want een grote bus met oudjes werd er gelost en dan heb je meteen wachtrijen bij het toilet.

Mooi zonnig weer met wat wolken, op weg naar de horeca voor eerst een bakkkie koffie en thee met wat lekkers. Daarna een rondje gedaan, door het gerestaureerde stadje. Heel leuk om het eens met eigen ogen te hebben gezien.

Volgende bestemming was Termunterzijl aan de Eems en Dollard, route via Wedde en Oude Pekela.

In Termunterzijl heerlijk haring en kibbeling (van kabeljauw) gegeten bij visrestaurant Landman bij de oude remise.

Via Slochteren naar ons hotel in Westerbroek, daar wachtte ons een verrassing ,een versierd bed en een cadeau, een Groninger koek “Knolskoek”.

15 mei wederom fraai weer, misschien voor de foto’s iets teveel zon, op tijd ontbeten en om 10 uur bij de Hortus, heerlijk rustig.

In de cadeauwinkel van de Hortus stonden drie hele leuke katjes en daar meteen één van gekocht en weg laten zetten.

Uiteraard was het niet meer de hortus die wij begin 90 bezocht hebben, omdat deze op een nieuwe locatie zit, de oude Engelse tuin die op de Florida van Zoetermeer stond was dus ook ter ziele gegaan.

In de Hortus was nu een beeldententoonstelling, daar zaten fraaie exemplaren tussen, ook kunst die mij minder aanspreekt, maar gelukkig vinden anderen dit juist weer mooi.

De Chinese tuin " het verborgen rijk van Ming" bewaarden wij voor het laatst, wat een afsluiting, fenomenaal, dit werd zeker bekrachtigd door alle bloeiende witte, roze , blauwe regens en azalea’s. De geur, verslavend gewoon.

Na een paar uur wandelen en kijken in de mooie tuinen van de Hortus, was onze volgende bestemming Zoutkamp en Lauwersoog.

In Zoutkamp de gekleurde huizen bekeken en bij Lauwersoog de Lauwerszee (de Wadden) bekijken en over de R.J. Clevering sluizen gewandeld.

Hierna via Winsum terug naar het hotel voor een feestelijke maaltijd, vissoep en een visschotel “specialité de la mer” (een vischotel voor twee personen).

Terug op de hotelkamer uitbuiken en het weer voor 16 mei bekijken, vooruitzichten zijn niet goed, tevens doen de voeten van mijn lief erg zeer, dus geen Appingedam of een ander mooi stadje of dorp bezichtigen maar naar huis, even nog met de gedachte gespeeld om een tussenstop in de Lutte te maken voor een wandeling door het Arboretum daar, maar de verwachte onweersbuien deden ons besluiten om in een keer terug te rijden.

Het was een zeer geslaagd weekend.

Voor de Hortus en de stad Bourtange maak ik twee aparte pagina's een onder steden en dorpen en de Hortus onder bijzondere tuinen.

Bourtange https://www.foto-fred.nl/452435764

De Hortus https://www.foto-fred.nl/452435789

Woldendorp

Woldendorp

15 mei

de middelste werd het.

de middelste werd het.

Zoutkamp

Zoutkamp

Waddenzee

Waddenzee

Opmerkingen

18.05.2022 21:39

Heliaar

Mooi stukje Groningen gezien. Voor mij bekende plekken

19.05.2022 05:25

Fred de Langen

Groningen is een mooie provincie, met veel mooi dorpen en stadjes, wij komen zeker een keer terug om verder te kijken. Dank voor je reactie Heliaar.

17.05.2022 20:47

Johan

Woldendorp daar heb ik heel wat vakanties doorgebracht. Een achterneef van mijn moeder had daar een Spar.

18.05.2022 04:22

Fred de Langen

Hoi Johan, het was leuk en mooi om door Groningen te reizen, natuurlijk was het tekort, wij gaan nog een keer terug.