Begraafplaats Soestbergen Utrecht;

In opbouw 12 oktober 2022

Vanaf begin 1993 tot juli 2017 passeerde ik dagelijks op weg naar Utrecht Centraal station een Utrechtse begraafplaats (gelegen tussen het Pieter Baancentrum en de spoorbaan Utrecht -Arnhem en Den Bosch).

Regelmatig dacht ik in de herfst, "daar wil ik wel eens een keer wandelen en kijken". Vanochtend heb ik het gedaan en de begraafplaats Soestbergen bezocht.

Op de halte Utrechtse Vaartsche Rijn uitgestapt en drie muurschilderingen gefotografeerd en daarna een korte wandeling naar de begraafplaats. Onmiddellijk op de begraafplaats kreeg ik bezoek van een lief katje, dat ook meeliep met mij. Ook hier liggen jonge mannen die in WO II gesneuveld zijn (eenentwintig Gemenebest oorlogsgraven).

Van oorsprong is Soestbergen een buitenplaats. De tuin werd in 1830 opgekocht door de gemeente Utrecht en omgebouwd tot de Eerste Algemene Begraafplaats van de gemeente Utrecht.

De begraafplaats is aangelegd in 1830 naar een ontwerp van landschapsarchitect J.D. Zocher jr. De begraafplaats was vanaf het begin ook bedoeld als wandelpark. In het middengedeelte van de begraafplaats is een karakteristieke grafheuvel te vinden. Deze heuvel of rotonde, met de bijnaam "De taart van Zocher", heeft een diameter van 65 meter, is 3,5 meter hoog en bestaat uit een aantal verschillende ringmuren met daarin 170 gemetselde grafruimtes. Hier liggen de prominente burgers. Midden in de grafheuvel bevindt zich een groot gat, een open ronde put die gebruikt is als knekelput. Rondom de heuvel liggen ook nog enkele grafkelders van Utrechtse families zoals Van Beuningen, Ram, Fentener van Vlissingen en de bankiersfamilie Kol. Zocher ontwierp de begraafplaats oorspronkelijk in Engelse landschapsstijl met veel slingerende paden die grotendeels rondom de grafheuvel lagen. De beplanting op de begraafplaats werd ook zorgvuldig uitgekozen. Zo werden er met name cipressen, taxussen en treurwilgen geplant. Dit zou een treurige en melancholieke uitstraling moeten bewerkstelligen.

Opmerkingen

13.10.2022 19:18

Rony Put

mooi werk.

14.10.2022 05:50

Fred de Langen

Dankjewel Rony voor je feedback.