De Hendrikus:

In Opbouw

Zaterdag 30 november hebben de fotografen achter de Facebookpagina's Dit-is-rivierenland, Dit-is Tiel en Tielse Antwerpen bezocht om de Hendrikus te fotograferen in zijn buitenlandse avontuur.

Omdat de Hendrikus onder de rook van het beroemde Havenhuis (Zaha Hadidplein) aangemeerd lag, gaf dat een mooi plaatje voor in het fotogeschiedenisboek van de Hendrikus.

Er zijn veel foto’s van de Hendrikus op de Waal met o.a. de Willem Alexanderbrug op de achtergrond, met grote schepen of bijzondere vrachten over de Waal, of met de Appelpoptent, op de Waalkade, maar zo'n aparte locatie, nee dat zal niet meer snel gebeuren.

Omdat vele Tielenaren en mensen uit de omgeving van Tiel vertrouwd zijn met de Hendrikus, leek het ons leuk om foto’s te gaan maken en deze te delen op de Facebook pagina’s: Dit-is-rivierenland, Dit-is Tiel en Tielse. Rond maart 2020 komt de Hendrikus weer naar Tiel.

Historie:

De motorveerboot Hendrikus is in 1959 gebouwd door de werf J. van der Molen in Zaandam. Uit documenten van het kadaster is ons gebleken dat in 1965 op het schip een hypotheek is verstrekt aan de vof Veerdiensten J. & A.M. Vos te Alblasserdam om daar ingezet te worden als veerpont.

Het schip had toen al de naam Hendrikus en Tiel was in 1965 nog op geen enkele manier in beeld Op schipper forums van diverse mensen uit de schepenwereld hebben we terug kunnen vinden dat het schip vernoemd is naar één van de familieleden van de werf in Zaandam waar deze is gebouwd. De Hendrikus heeft ook twee zusterschepen namelijk de Adri en de Helena/Neeltje Jorina.

In 1985 werd de toenmalige veerpont voor auto’s tussen Tiel en Wamel vervangen door de Hendrikus als fiets- en voetgangers veerpont. Na een huurperiode vanaf 1 november 1985 werd op 12 februari 1986 de Hendrikus gekocht door de gemeente Tiel.

Eind 2015 is de Hendrikus vervangen door de nieuwe kleinere veerpont Pomona.

Stuk tekst Historie geleend van de site: HendrikusTiel.nl

Linkje: https://www.zakengidstiel.nl/…/-samen-het-schip-in-met-de-h…